Odysseus

Odysseus var en helt fra den Trojanske krig
og konge over øen Ithaka. Han var søn af Laertes og Antikeia. Desuden var han gudinden Athene’s yndling. Som hustru havde han Penelope med hvem han fik sønnen Telemachos.

Af andre børn havde han Telegonos med nymfen Kirke. Denne søn blev senere hans død.Samme dag hans Søn Telemachos kom til verden drog Odysseus i krig, den Trojanske krig.


Inden han drog afsted overdragede han ansvaret af sin familie til Mentor. Efter 10 års krig fyldt med død og pinsler kom Odysseus på råd.


Han mente at ved at bygge den Trojanske hest kunne de snyde sig ind i Troja hvilket de også gjorde. Troja faldt og krigerne glædede sig til at komme hjem.


Guderne var dog sure over blodbadet som krigen havde været skyld i og voldtægten af Kassandra i Athene’s tempel. De var dog glade for at se Troja faldet. Som en straf måtte Odysseus flakke om på havet i 10 år før han kunne vende hjem.


Andre mener at grunden til straffen er at han satte sig imod Poseidon ved at sige at han klarede sig uden gudernes hjælp. Dette gjorde Poseidon fornærmet.


Under Odysseus’ omflakkende kom han ud for en del eventyr som da han blindede Kyklopen Polyphemos. Desuden besøgte han på Kirke´s råd Hades hvor han mødte sin mor.


For at modstå Sireners lokkesang lod han sine mænd binde ham til masten af skibet. Han undslap Skylla og Charybdis og tilbragte 7 år hos nymfen Kalypso. Odysseus kom ud for meget og dette viser bare nogle af dem hvilket var grunden til at beretningen om ham var så yndet i Grækenland.


Ved hjemkomsten til øen Ithaka forklædte han sig med Athene’s hjælp til en tigger så han uden at give sig til kende kunne komme Penelope’s bejlere nær og dræbe dem.


Senere blev han selv dræbt af sin søn Telegonos som ikke genkendte ham.