Jason

Jason var en græsk helt og en søn af Aison og Philyra. Han blev født i Iolkos hvor hans fader var konge. Mens han var spæd blev hans fader dræbt af hans halvbroder Pelias som overtog tronen og Jason’s moder.


Jason blev sat i pleje hos kentauren Cheiron og kom først tilbage til byen da han var voksen. Jason bar ved ankomsten kun en sandal hvilket gjorde Pelias bange. Han havde nemlig af oraklet i Delphi fået at vide at han ville miste tronen til en mand med kun en sandal.


Pelias satte Jason på hvad han troede var en umulig opgave. At finde og bringe ham det gyldne skind. Jason samlede et mandskab og tog afsted på hvad der er kendt som Argonauttoget.


Ved ankomsten til Kolchis mødte Jason prinsessen Medea som hjalp ham med at vinde det gyldne skind og overvinde Pelias. Jason og Medea giftede sig og fik adskillige børn. Senere mødte Jason dog en anden kvinde ved navn Glauke. Medea dræbte Glauke og sønnerne med Jason som straf. Jason døde senere ved at et stykke tømmer fra skibet Argo faldt ned og knuste hans hovedskal.


I følge en anden myte døde Aison først senere da Pelias troede at Jason havde forlist med Argo. Der er også noget uenighed om hvor vidt Jason tog tilbage til Iolkos. Nogle mener at han tog til Korinth i stedet.