Gefion

Gefion var Asynje og terne for Frigg foruden at være agerbrugs- og frugtbarhedsgudinde som skænkede lykke og velsignelse. Desuden var hun også alle jomfruers vogter og afdøde jomfruer samlede sig om hende.


Hun var en datter af Njord og derved søster til Frej og Freja. Til ægtemand valgte hun Skjold der var en søn af Odin.


Det berettes at Odin en gang sendte Gefion fra Fyn til Sverige for at bede kongen der om mere land. Kongen gav hende lov til at tage al det land hun kunne nå at pløje på en dag med 4 okser. Gefion tog derfor til Udgård hvor hun fik 4 sønner med en Jætte. Sønnerne forvandlede hun så til okser og satte dem foran ploven.


Hele dagen og hele natten pløjede hun og da dagen var forbi havde hun pløjet Sjælland ud af Sverige’s muld. Hun tog jordstykket op for at tage med tilbage til Fyn men på vejen tabte hun det. Af denne grund ligger Sjælland mellem Fyn og Sverige.


I Sverige ligger søen Mälarn og det siges at det var der Gefion pløjede Sjælland frem. Søen og Sjælland har da også samme form selvom størrelsen ikke er den samme. Efter dette blev Gefion også kaldt for Sjællands Moder. Enkelte beretninger fortæller at hun skulle have tilbragt en nat med kongen før han gik med til at hun kunne pløje en dag.