Cupido

Cupido kommer af det latinske ord cupiditas som betyder “begær” og/eller “lidenskab”. Han var da også en kærlighedsgud og en personifikation af kærlighedens seksuelle side.


Der er forskellige beretninger om hvornår han egentlig kom til. Nogle siger at han blev skabt ved verdens skabelse mens andre siger han var en søn af Venus. Cupido’s attributter var pil, bue og/eller fakkel. Typisk blev han afbildet som en
bevinget yngling eller et lille barn.


Cupido havde et sæt af pile som han skød efter folk når han mente der var grund til kærlighed eller når han syntes det var sjovt at lege ved at få folk til at afvise en anden. Han havde nemlig pile med både det formål at forelske sig og det formål
at blive bly.


Af hans moder fik han til opgave at få Psyche til at forelske sig i den grimmeste mand han kunne finde da Venus ikke brød sig om at Psyche blev set som smukkere end hende selv. Cupido forelskede sig imidlertidig i den underskønne Psyche.


Om natten besøgte han hende men hun fik aldrig lov til at se på ham da han var bange for at hans moder skulle få besked om deres kærlighed. En dag tændte Psyche alligevel en olielampe så hun kunne se sin elskede. Cupido flygtede i rædsel for hans moder.


Psyche derimod søgte ham overalt og det endte med at Jupiter skænkede udødelighed så de altid kunne være sammen.


Deres lidenskab gav afkast i form af en datter ved navn Volupas hvilket betyder “nydelse”.


Cupido svarer til den græske Eros. Af andre navne havde han: Amor og Cupid.