Bendigeitfran / Bran

Dette var en walisisk gudehelt og bardernes beskytter. Han blev anset som værende konge over Britannien.


Han er søn af Llyr og broder til Manawyddan og Branwen. Han havde desuden to halvbrødre; Nisien og Efnisien. Caradog var hans søn.


Bendigeitfran blev beskrevet som en kæmpe så stor at han ikke kunne være i noget hus. Blandt hans mange magiske ejendele var en kedel hvorfra de døde genopstod dagen efter. Dog ville de efter forblive stumme.


Da Bendigeitfran hørte at Irlands konge mishandlede hans søster drog han til Irland i kamp. Kongen indledte et fredsmøde af skræk men pga Efnisien som altid skabte splid endte det ikke særlig godt.


En ny kamp begyndte hvoraf kun 7 overlevede deri blandt 5 gravide kvinder. Bendigeitfran var blevet ramt af et forgiftet spyd/pil og bedte derfor sine landsmænd om at skære hovedet af ham.


Hovedet ville hjælpe dem på deres vej hvorefter de skulle begrave det på det hvide bjerg i London. Ansigtet skulle vende mos Frankrig og ville derved sikre Britannien mod invasion så længe det fik lov til at hvile i fred.


Bendigeitfran betyder “den velsignede Bran” hvilket forklarer hvorfor han mange steder er nævnt som Bran og ikke Bendigeitfran.


Bran betyder “ravn”.