Ødipus

Ødipus som betyder “klumpfod” var en heros og konge over Theben. Desuden menes han at have været en skytsgud. Han var søn af kong Laios og dronning Jokaste og med hans moder var han far til Eteoklos, Polyneikes, Ismene og Antigone.


Delphi oraklet havde spået at en søn af Laois ville dræbe ham og derfor satte Laois Ødipus på bjerget Kithairon efter at have gennemboret hans fødder. Ødipus blev imidlertidig fundet af en hyrde og bragt til kong Polybus af Korinth der var barnløs og derfor tog ham til sig som sin egen.


Efter at have vokset op tog Ødipus afsted på færd da Laios med sin vogn kom til at køre hans fod over. Ødipus blev så rasende at han dræbte alle i følget undtagen en tjenestemand som løb væk. Spådommen havde talt sandt, han havde myrdet sin egen fader dog uvident derom.


Det blev nu bekendtgjort at den der kunne løse Sfinksens gåde så Theben kunne komme af med det væmmelige uhyre ville blive udråbt til konge og få dronningen som hustru. Ødipus løste gåden og ægtede derved sin moder som han fik 4 børn med. De levede lykkeligt sammen i 20 år men så…


Udbrød der en voldsom epidemi og Oraklet fortalte den kun ville stoppe hvis Laios’ morder blev straffet. Ødipus satte en undersøgelse i gang og fandt forfærdet ud af at det var ham selv. Jokaste hængte sig over skammen at have ægted sin egen søn. Ødipus blindede sig selv og blev forvist af sine sønner. Hans datter Antigone ledsagede ham indtil hans død.