Keltiske Væsner & Dyr

Aonbárr: Magisk hest tilhørende Manannán mac Lir og som kunne galopere både over lands men også vands. Andre stavemåder: Énbarr, Enbhárr.


Bledmall: Frygtlige uhyrer der bor i dybet og som nævnes i flere gamle irske fortællinger. Staves desuden også: Bladmall, Bledmail.


Crion: Breton gnomer som menes at bo i Tresmalaien ruinerne. De synes at være i slægt med de bedre kendte gorics.

Dóelchu: Dette var en hund som tilhørte Conganchnes mac Dedad. Hundens dryppende blod dræbte Celtchair mac Uthechair.


Goll Essa Ruaid: Dette var det navn som blev givet til den enøjet ørred som blev fanget af Fionn mac Cumhaill ved Assaroe. Denne blev som ligesom ørreden fanget ved Boyne identificeret med Fintan.


Hychdwn Hir: Dette var et afkom af Gwydion og Gilfaethwy da de havde taget form af en orne og en so. Navnet menes at betyde “høje grisling”.


Hyddwn: Dette var et afkom af Gwydion og Gilfaethwy da de havde taget form af en hjort og en hind. Navnet menes at betyde “lille hjort”.


Írusán: Ifølge irske fortællinger var dette en kæmpe kat på størrelse med en okse. Den blev anset som kongen af katte og havde en grotte nær Knowth.

Da poeten Senchán Torpéist engang satiriserede katte kom Írusán ud fra sin grotte og bar ham væk på ryggen. Han blev imidlertidig reddet da de kom forbi Clonmacnoise hvor Ciarán kastede en brændende varm ildrager på Írusán. Ildrageren forårsagede Írusán’s død.


Jasconius: Navnet på hvalen hvorpå st. Brendan og hans følgesvende strandede.


Ki Du: Dette var en sort hund som ifølge bretonsk tradition holdte den døde med selvskab på rejsen i underverden og genfødslen som menneske eller dyr.


Sceolang: En af Fionn mac Cumhaill’s favorit jagthunde. Andre stavemåder: Sceolaing, Sceolan, Sceolán & Skeolan.