Keltiske Gudinder

Airmed: Denne har sin egen side.
Link: Airmed


Angroná: Dette var en tidlig britisk gudinde som gav sit navn til den walisiske kampgud Aeron. Hendes navn menes at betyde “gudinde af slagter”.


Apadeva: Dette var en keltisk vandgudinde og kendes fra en inskription fundet på et alter i Cologne, Tyskland.


Arduinna: Dette var en gallisk skov- og jagtgudinde. Desuden var hun gudinde for Ardennerne som bærer navn efter hende. Af hellige dyr havde hun vildsvinet.


Arnemetia: Dette menes at have været en gudinde for lægende kilder. I hendes navn indgår det keltiske ord “nemeton” som betyder “hellige lund” og hendes navn bliver derfor typisk fortolket med betydningen “hende som dvæler over den hellige lund”.


Aveta: Denne har fået sin egen side. Link: Aveta


Badb: Badb/Baobh var en Keltisk/Irsk krigsgudinde og selve navnet menes at betyde krage. Af søstre mente man at hun havde Morrígan og Macha. Sammen med dem kunne deres skrig enten lamme eller dræbe. Der findes også fortællinger hvor de følges med en fjerde krigsgudinde nemlig Nemain.

Slagmarken blev betegnet som hendes land. Under slaget ved Mag Tured skabte hun i skikkelse af en krage så stor forvirring at det medførte sejr for Túatha Dé Danann over Fomorerne. Hvis en konge mødte hende ville det varsle hans død og skulle han dø på slagmarken ville hun igen vise sig for ham ved det slag han ville falde.


Bormana: Keltisk gudinde for healende kilder. Hun blev af og til tilbedt alene og ellers sammen med guden Borvo når han blev kaldt for Bormanus. Hun blev anset som værende hans kvindelige modstykke.


Boudina: Dette var en keltisk modergudinde og kendes fra en inskription fundet i Manderscheid, Tyskland.


Branwen: Denne har fået sin egen side. Link: Branwen


Carman: Dette var en irsk gudinde og en personifikation af naturens og jordens kræfter. Hun var desuden troldkvinde og havde sønnerne Dian, Dub og Dothur. Tuatha De Danann fangede hende og båndlagde hendes magiske evner. I Wexford afholdte man en festival i hendes ære.


Damona: Damona var blandt gallerne en gudinde for trivsel og sundhed. Hendes navn betyder “store ko” og hun blev ofte set som partner til guden Borvo. Typisk blev Damona afbildet i dyreskikkelse.

Link: Zeus


Danu: Denne har fået sin egen side. Link: Danu


Epona: Denne har fået sin egen side. Link: Epona


Ériu: Denne har fået sin egen side. Link: Ériu


Griselicae: Dette var en keltisk modergudinde. Hun var også kendt under “Matres Griselicae”.


Iccovellauna: Vandgudinde som kun kendes fra inskriptioner.


Inciona: Keltisk gudinde som blev tilbedt sammen med guden Veraudinus som måske har været hendes partner. De er kun kendt fra en inskription fundet i Widdenberg, Luxemborg så det er sandsynligt at de kun var guddomme for det område.


Laha: Dette var en keltisk gudinde som blev tilbedt ved foden af bjerget Pyrénées i Frankrig. Hun menes at have været en vand gudinde associeret med kilder. Hun var evt. forbundet med guden Lahus Paraliomegus.


Nantosuelta: Dette var en gallisk frugtbarheds-, underverdens- og dødsgudinde. Hun var desuden en beskytter af menneskenes huse og dannede par med Sucellos. Hendes attribut ar et overflødighedshorn.

Andre stavemåder: Natosuwelta, Nantosvelta.


Nemetona: Dette var en gallisk krigsgudinde og en stammegudinde for nemeterne (mellem Rhinen og Mosel). Nemetona stammer fra det irsk begreb nemed der betyder “hellig” eller “ukrænkelig”.


Sequana: Sequana var en Keltisk/Gallisk flodgudinde og Sequanernes skytsgudinde. Af hellige dyr havde hun anden. I hendes helligdom ved Seines udmunding fandt man en vase som var viet til hende. Vasen indeholdte 830 mønter.


Setlocenia: Keltisk gudinde kendt fra inskription fundet i Maryport, England. Hendes navn betyder “hende af det lange liv”.


Sheila-na-gig: Denne har fået sin egen side. Link: Sheila-na-gig


Sirona: Sirona var en Keltisk/Gallisk frugtbarheds- & kildegudinde. Hendes navn er knyttet til et keltisk ord for stjerne og derfor forbinder enkelte hende som have været en stjernegudinde. Hun var Grannos’ ledsager og typisk blev hun afbildet med frugter og aks. En anden typisk afbildning er bærende 3 æg hvor en slange slynger sig om hendes ene arm og kigger ned på æggene.


Tailtiu: Denne har fået sin egen side. Link: Tailtiu