Horus

Dette var en egyptisk lokalgud der senere blev set som landets gud. Han var desuden kongens skytsgud og en falkegud. Horus var anset som en af de vigtigste guder i egyptisk mytologi.


Myten fortæller at han blev født i Buto og var søn af Osiris og Isis. Efter sin faders død hævner han denne. Det menes at Horus flåede en Seth’s testikler af mens han selv mistede et øje som Seth rev ud.


Han var både fader og ægtefælle til Hathor hvilket gjorde ham til fader for den regerende konge. Kongen blev ved tronbestigelsen tildelt 5 Horusnavne.


Horus blev senere identificeret med den græske Apollon.


Horus opnåede mange titler gennem tiden og med dem ændrede en del af myten omkring Horus sig også. Hans vigtigste titler kan findes forneden:


Harendotes: Dette er det græske navn for det egyptiske “Har-nedj-itet” som betyder “Horus hans faders frelser”. Navnet hentyder kampen mellem Horus og Seth hvor Horus gjorde krav på hans faders trone.


Harmachis: Den græske form af titlen “Horus af horisonten” som referer til Horus der opsteg hver morgen sammen med solen


Haroeris: “Horus, søn af Ra” en titel der blev givet da han blev tilbedt i Sobek’s tempel ved Kom Ombo.


Harpocrates: Harpocrates er den græske form af det egyptiske “Har-pa-khered” og betyder “barnet Horus”. Her fungerer han som en beskytter af børn og vifter farlige dyr væk. Han blev ofte afbildet som et barn på sin moders skød med en lang lok hår i hans højre side af hovedet. Desuden suttede han på sin tommeltot eller Isis tilbød ham sit bryst.


Harsiese: Dette navn som betyder “Horus, søn af Isis” beskrev Horus som værende en hjælpsom søn af Isis og Osiris i stedet for en gammel gud af himlen. Han blev desuden anset som en hjælper og beskytter af de døde når han bragte dem til hans fader Osiris.