Hera

Hera var søn af Kronos og Rhea og søster til Demeter, Hades, Hestia, Poseidon og Zeus. Zeus var desuden også hendes ægtemand.


Navnet Hera betyder frue og hun ansås da også som værende en magtfuld jord- og modergudinde. Desuden var hun skytsgudinde for ægteskab og fødsel. Kort sagt var hun en himmeldronning og den højeste gudinde. Hera var også kendt under navnet Argeia.


Hera led meget under jalousi anfald og stridbarhed hvilket førte ulykker med sig både overfor guder, heroer og mennesker. Dette skete mest i kraft af hendes mands Zeus utallige elskerinder og børn udenfor ægteskabet.


Af børn har hun med Zeus; krigsguden Ares, gudinden for fødsel Eileithyia, Gudernes mundskænk Hebe og smedeguden Hefaistos. Nogle mener dog at Hefaistos blev født ved jomfrufødsel.


Der findes en sjov historie om hvorfor hun blev gift med Zeus. Zeus havde forvandlet sig til en gøg. Pludselig begyndte det at regne og for at komme i ly gemte han sig under hendes klæder. Da regnen stoppede kom han ud og lovede hende ægteskab.


En anden historie som kan nævnes er hvordan Mælkevejen (Galaxias) blev til. Det blev sagt at Hera’s modermælk sprøjtede ud på himlen og derved dannede hvad vi nu kender som Mælkevejen.


Hera blev dyrket med ærbødighed dog mest på Kreta og Samos. Her byggede Argonauterne også et stort tempel for hende. Festen Heraia er en fest til ære for hende. Af attributter har hun påfugl & æble, diadem & scepter.


Links: Kronos, Hades, Poseidon, Zeus