Gilling

Gilling var en nordisk jætte som døde under et besøg hos dværgene Fjalar og Galar. Der er en del forskellige historier om hvad der skete hvoraf den ene er:


Sammen med sin kone kom Gilling til Fjalar og Galar’s hus. Mens konen blev tilbage roede Gilling ud sammen med dværgene. Efter et stykke stødte båden mod et skær og kæntrede. Gilling der ikke kunne svømme druknede.


Dværgene fik imidlertidig båden på ret køl igen og roede tilbage hvor Gilling’s kone ventede. De fortalte hende at hendes mands død og spurgte samtidig om ikke det ville hjælpe hvis hun kigge ud over vandet hvor han døde.


Fjalar aftalte da med Galar at han skulle kravle op over døren også smide en møllesten i hovedet på Gilling’s kone. På denne måde døde også hun.


Da Suttung, Gilling’s søn hørte om dette blev han rasende og drog til dværgenes hus. Her tog han dem og roede dem ud på havet hvor han satte dem på et skær. Dette skær var kun oven vande ved ebbe.


Dværgene tiggede og bad for deres liv og lovede tilsidst Suttung en betaling. Betalingen var den Skjaldemjød de havde lavet af Kvasir.


Gilling var fader til Suttung, Bauge og Bange.