Filomela

Dette var en datter af kong Pandion af Athen. Da kong Tereus giftede sig med hendes søster Prokne, bad Prokne Tereus om at hente hendes elskede søster Filomela til hende.


På rejsen hjem blev Filomela’s skønhed dog Tereus for meget og han voldtog hende. Velvidende hun nok ville sladre til hendes sster som jo var hans hustrue, skar han hendes tunge ud.


Tilbage på land satte han hende i et hus med vagt udenfor, for så at fortælle Prokne at Filomela desværre var omkommet på rejsen.


Filomela der nu ikke længere kunne tale, vidste ikke sine levende råd før hun fandt på den ide at væve sin skæbne på den væv der stod i huset.


Kun en døv gammel kvinde var tilladt adgang til huset, så da Filomela var færdig overtalte hun hende til at bringe det vævede til hendes søster dronning Prokne.


Prokne forstod beskeden og i ly af Dionysosfesten tog hun ned til huset og hentede sin søster med tilbage til slottet.


Ude af sig selv i raseri dræbte Prokne sin og Tereus’ søn Itys og tilberedte hans krop hvorefter hun serverede kødet for Tereus. Først da han spurgte efter sin søn kom Filomela frem og smed sønnens hoved mod ham.


Tereus røg op men netop som han ville gå til angreb på søstrene, greb guderne ind. Tereus forvandlede de til en hærfugl, Prokne til en svale og Filomela til en nattergal.