Dian Cecht

Dette var en Keltisk/Irsk lægegud som kunne heale sår mirakelløst. Han var søn af Danu og var tilhørende Túatha Dé Danann.


Da Nuada mistede sin højre hånd i et slag lavede han ham en ny bevægelig hånd i sølv på 3×9 dage. Til Midir lavede han et nyt øje. Han kunne dyppe faldne i en kilde og derved give dem nyt liv.

Hans søn Miách lavede senere Nuada en ny hånd af kød og blod hvilket gjorde Dian Cecht noget misundelig. For at se hvor god en læge hans søn egentlig var slog han først tre slag på hans hoved og hver gang tættere og tættere på hjernen. Miách healede sig selv alle tre gange men da Dian slog fjerde gang ramte han hjernen så dem røg ud og Miách døde.

På Miách’s grav voksede 365 urter frem; en for hver legemesdel og man mente de ville kunne kurerer hver sin legemesdelsygdom. Dian Cecht’s datter Airmed samlede urter men Dian Cecht rodede dem sammen og ingen vidste derfor hvilken urt der var til hvad. Om det var fordi han ville holde lægekunsten hemmelig eller om han var misundelig vides ikke.